Työssäoppiminen vai työssä oppiminen – ikuinen opiskelija

Työssäoppiminen eli työharjoittelu” näin Google haku määritteli työssäoppimisen. Työssäoppiminen nähdään useasti vain koulutuksen osaan liittyvänä toimintana. Silti oppimista työssä tapahtuu koko ajan, ollaan harjoittelijoita tai ammattilaisia. Työssäoppimisen opintojaksolla opiskelijalla on tilaisuus valmentautua työelämään aidossa työympäristössä. Työelämässä jo oleva oppii työelämän arjessa.

Opiskelijoille on yleensä koulutuksissa, varsinkin ammatillisissa koulutuksissa, tarjottu upea mahdollisuus tutustua työelämään. Uuden oppimisen ohella opiskelija saa käytännön tuntuman opiskelemaansa alaan. Samalla opiskelija saa työelämäkontakteja ja tilaisuuden näyttää omaa osaamista ja markkinoida itseään työnantajalle. Opiskelija saattaa myös löytää tulevan työnantajansa työssäoppimisen jaksolla.

No miten me muut, me, jotka ollaan jo töissä, eikö silloin enää voi työssä oppia? Kyllä voi ja pitääkin oppia. Ilman oppimista ei synny uutta. Itse tunnustaudun ikuiseksi opiskelijaksi. Olen lähes koko aikuisikäni opiskellut aina jotain, siinä työn sivussa, muun arjen ohella. Olenko ollut siis työssä oppija, ehkä?

Työelämä opettaa myös vastoinkäymisten kautta. Työarjessa voi syntyä konflikteja, odottamattomia tilanteita tai haastavia projekteja. Ne kaikki sisältävät työssäoppimista. Harvoin sitä vain mielletään työssä oppimiseksi. Jokainen asia, mitä teemme on tavallaan oppimista. Jo se, että aamulla nouset sängystä ja puet vaatteet päälle, on oppimista. Se oppiminen tosin on tapahtunut kauan sitten, emmekä kiinnitä siihen sen enempää huomiota. Voisinkin sanoa, että koko elämä on yhtä oppimista, niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Opiskelu ei mene ikinä hukkaan. Jos et opiskele työtäsi varten, opiskelet todennäköisesti itseäsi ja elämääsi varten. Kaikenlainen opiskelu on hyväksi. Koskaan et voi tietää, missä mitäkin oppimista voit tarvita, ei kannata siis valikoida oppimisiaan. Mielenkiintoisen asian oppiminen on aina mukavampaa, mutta haasteellisen uuden asian oppimisesta syntyy voimakkaampia oivalluksia ja oppimisen kokemuksia. Kannattaa kokeilla, voi yllättyä positiivisesti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *